Coaching voor kinderen ‘Scheiden doen we samen’

Kinderen die in een scheidingsproces van hun ouders zitten, hebben vaak behoefte aan een gesprek met een onpartijdige derde. Iemand tegen wie ze alles kunnen zeggen en die niet oordeelt. In individuele sessies, leert het kind de scheiding te verwerken en een plek te geven. Veel kinderen en jongeren laten hun pijn en verdriet niet aan hun ouders zien, omdat ze weten dat hun ouders het al moeilijk genoeg hebben. Voor de meeste kinderen is het helend om hulp te krijgen, zodat ze hun eigen verhaal kunnen vertellen, emoties kunnen verwerken en om tot een andere verhouding tot de situatie te komen. Zo kunnen ook zij de draad van hun leven weer op gaan pakken. Afhankelijk van de situatie en de leeftijd van je kind, kan het volgende aan de orde komen:

 • Begeleiding van rouw- en verliesverwerking van de scheiding; fases die opvolgend zijn, of door elkaar heen kunnen lopen: ontkenning, innerlijk verscheurd zijn, boosheid, somberheid, acceptatie.
 • Alles is anders; wat verandert er allemaal?
 • Hoe is de nieuwe situatie voor je kind? Wat heeft je kind nodig?
 • Hoe gaat een kind om met veranderingen? Niet elke verandering is slecht. Door de scheiding wordt een kind ook meteen een stuk zelfstandiger.
 • Hoe maak je als kind dingen bespreekbaar met je ouders waar je mee zit?
 • Waar staat je kind? En wat zijn de rechten van het kind?
 • Hoe leert het kind dat het niet tussen de ouders hoeft te kiezen?
 • Hoe herken je een loyaliteitsconflict?
 • Een ander huis, hoe beslist het kind mee? Welke afspraken zijn er?
 • Heen een weer met spullen; schoolboeken, sportspullen, kleding hoe doe je dat?
 • Dubbele feestdagen, 2 x je verjaardag vieren, waar is je kind met Kerst of met Sinterklaas of vier je het 2 x?
 • Hoe wordt het verhaal van het kind, zijn of haar kant, serieus genomen?
 • Een kind van gescheiden ouders is vaak heel alert en voelt de spanning tussen de ouders feilloos aan. Hoe is de toon van de een tegen de ander in een gesprek, of als er gedag wordt gezegd? Het kind voelt, hoort en ziet meer dan jullie als ouders doorhebben. De kans is groot dat een kind zich daarvan zelf de schuld geeft en zich aangepast gaat gedragen (heel lief) of juist boos.
 • Hoe is het als er een nieuwe partner in het leven van een van de ouders komt? Is het kind bang om zijn vader of moeder te verliezen? Is er sprake van onzekerheid over wat gaat komen, of gevoelens van jaloezie, verdriet, boosheid of bang zijn, omdat alles anders wordt?
 • Hoe maak je het als kind leuk in een nieuw gezin? Hoe een band op te bouwen met een nieuwe partner van vader of moeder en stiefbroertjes en zusjes?

 

 

 

Model Ellen's schilderijen 314