‘Scheiden doen we samen’ coaching voor ouders

“Het doel is om tot een nieuwe vorm van ouderschap te komen, waarbij het kind centraal staat.”

In Nederland krijgen ieder jaar 86.000 kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden, of uit elkaar gaan. Veel van deze kinderen ervaren de scheiding van hun ouders als een traumatische gebeurtenis. Soms is er sprake van een vechtscheiding, waarbij de emoties hoog oplopen. De kinderen staan er dan tussenin, met grote psychische en emotionele gevolgen. 

Gelukkig hoeft het niet zo te gaan. Je kunt er zelf veel aan doen om de emotionele schade te beperken, of te helen en de veerkracht van je kind te versterken. Via het traject Scheiden doen we samen worden ouders en kinderen begeleid, die in een echtscheidingsproces zitten. Samen met de coach, kijk je hoe je als gescheiden ouders respectvol met elkaar kunt omgaan. De beleving van het kind staat daarbij centraal.

‘Scheiden doen we samen’  coaching voor ouders

Een scheiding is voor de meeste kinderen en hun ouders een zeer ingrijpende gebeurtenis. Alles wat was, is er niet meer. In het coachingstraject, Scheiden doen we samen voor ouders, onderzoeken we hoe je in het scheidingsproces een nieuwe verbinding met je ex-partner kunt aangaan. Uit liefde en respect voor je kind, ga je op zoek naar hoe je het ouderschap opnieuw vorm kunt geven. Het belicht de emotionele kant van de scheiding van jezelf, jullie samen en van je kind.

Ook als je gaat scheiden, blijven jij en je ex allebei ouders van jullie kind. Via je kind blijf je dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je blijft elkaar tegen komen, tijdens een ouderavond, een diploma-uitreiking en andere hoogtepunten uit het leven van je kind. Hoe doe je dat op een goede manier, zonder gespannen ‘gedoe’ en vanuit wederzijds respect? Het is een uitdaging om ondanks je eigen pijn en verdriet, een nieuwe invulling te geven aan het ouderschap. Een invulling waarbij niemand de dupe wordt. Zodat jouw kind, op een liefdevolle wijze, door dit proces geloodst kan worden.

In de coachingsgesprekken worden ouders individueel, of samen begeleid. Hierbij kunnen, afhankelijk van de vraag en waar jij/jullie staan, de volgende onderwerpen aan de orde komen:

 • Voordat je uit elkaar gaat: Hoe vertel je aan je kind dat jullie uit elkaar gaan?
 • Hoe zien de fasen van rouw- en verliesverwerking eruit?
 • Wat te doen als je ex-partner, tegenover de kinderen, jou de schuld geeft van de scheiding?
 • Wat verandert er allemaal in het leven van jou en je kind?
 • Hoe kun je ‘samen apart’ je kinderen opvoeden? Wat te doen als het niet lukt?
 • Hoe blijf je on speaking terms met je ex?
 • Hoe luister je naar je kind?
 • Een loyaliteitsconflict: Wat is het en hoe voorkom je het?
 • Hoe zorg je ervoor dat het kind niet hoeft te kiezen tussen beide ouders?
 • Hoe verander je het conflict in het belang van je kind?
 • Wat te doen als kinderen de ouders tegen elkaar uitspelen?
 • Hoe om te gaan met verschillende regels en afspraken in twee huizen? Hoe maak je samen basisregels?
 • Hoe en wanneer zijn de kinderen bij wie?
 • Hoe overleg je samen als ouders?
 • Hoe blijf je samenwerken om een basis te creëren waar kinderen op terug kunnen vallen?
 • Hoe ga je om met nieuwe partners en hoe bereid je je ex partner en kinderen daarop voor?

Susan is kinder- en jeugdtherapeut en werkt met kinderen en jongeren tot 18 jaar. Na haar eigen scheiding, heeft ze een verdiepingstraject tot scheidingscoach gevolgd. Susan heeft dus ook uit eigen ervaring meegemaakt wat er op je pad kan komen.

Ze begeleidt ouders en kinderen in scheidingtrajecten. De verwerking van een scheiding voor zowel de ouders, als de kinderen, staat daarin centraal. Niet alleen de emotionele verwerking komt aan bod, je krijgt ook praktische handvatten aangereikt. Susan: “Het doel is om tot een nieuwe vorm van ouderschap te komen, waarbij het kind centraal staat. Liefde en respect voor je kind is het uitgangspunt.”